The alternative text
30 oktober, 2022

#5: Örongodis och kultlåtar

Audio file

Vi vänder oss mot musikens underbara värld när vi sätter samman vårt femte poddavsnitt. Bland den enorma låtskatt av svenska sånger så har vissa letat sig in i svenska vardagen och blivit mer eller mindre bevingade, det vill säga att man ibland brister ut i lågmäld sång när man nynnar eller sjunger en textrad i en situation där det passar sig. Detta första musik-fokuserade avsnitt (av många) lyfter Adam fram artister som Tomas Ledin, Lisa Ekdahl, Bengt Pegefeldt med flera och naturligtvis deras musikaliska kreationer som blivit folkkära landsplågor genom åren. Ett urval av kultlåtar som vi går och nynnar på, vare sig vi vill eller inte, och som går att pussla in i vardagsdialogerna.

Sångrader som vi pratar om i det här avsnitt

  • Vad gör du nu för tiden? Varför hör du aldrig av dig? 
  • Vem vet inte du, vem vet inte jag?
  • Vem ska jag tro, tro på, tro på när, tro på när det är så här? 
  • Hej hej, hemskt mycket hej. 
  • Fån't jag en korv så huppe ja i älva i Köppebä.
  • Det går hit, det går dit, det går runt en liten bit. Den startar på ett kick, det är en makalös manick.
  • Det är en evighetsmaskin.

En liten rättelse får vi komma med den här gången också. Korrekta titeln på Michael B. Tretows album är "Makalösa manickar", inte "Makalösa manicken".

Kommentarer

Tretow. Lite av en idol med tanke hur mycket han har gjort. Har kallats "ABBAs femte medlem". Gillar hur han tidigt experimenterade och lekte fram nya ljud och effekter, mycket med tanke på vilken teknik som som fanns tillgänglig då för över 30 år sedan.

Ungefär samtidigt som "Makalösa manickar", lite svårt att hitta info om detta på nätet idag, så gjorde han även "Baskwalds ljudafton - en lång dags färd mot fnatt" som återkom varje år i Sveriges Radio P3 runt jul i slutet av 80-talet. Jag vet inte om många andra känner till den, men för mig har det blivit en riktig klassiker. Och har gett mig några bevingade uttryck som jag kör med än idag. Har t.ex. svårt att säga "Jag skickar fakturan" utan att bryta på skånska! Eller att INTE "sjunga gitarren" varje gång jag hör "Blue Christmas" spelas... *Hahaha*
https://www.youtube.com/watch?v=ILJatV6Fwbw

Som svar på av Marcus (ej verifierad)

Tretow är verkligen en tusenkonstnär och har många olika produktioner. Baskwalds ljudafton kände jag inte till sedan innan, men det låter som en klassisk Tretow-produktion. Kul att få nys om den. Ska definitivt lyssna på den. tack för tipset. 

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.