The alternative text
11 december, 2022

#8: Kalle Anka och hans vänner önskar god jul

Audio file

Vilket program intar oftast platsen som Sveriges mest tittade program? Vilket program har sänts på i stort sett samma tid och dag sedan 1960? Vilket program skapade storm på sociala medier när tiden flyttades några minuter? Svaret är "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul". Att så många svenskar och generationer av svenskar ser och har sett programmet har gjort att kortfilmerna som visas etsas fast - och replikerna därifrån blir bevingade ord som används titt som tätt i vårt dagliga språk. 

I detta dubbelavsnitt så zoomar Adam in på något av det heligaste vi har i det här landet - en timmes importerad underhållning i tecknad form. Vi betar av Robin Hood, Askungen, Tjuren Ferdinand och några av våra andra älskade klassiker och berättar rolig kuriosa om programmet och dess historia. Vi får också lära oss att Ella har bara sett programmet en gång! 

Länkar till saker vi pratar om i avsnittet:

Kommentarer

Fram tills att jag lyssat på detta avnsitt har jag varit stensäker på att gamen i Robin Hood säger "Hon är SÄKER, gamla Bettan", men Adam säger genomgående i avsittet "Hon är SÄKRAD gamla Bettan"!

När jag nu åter lyssnar på repliken så anser jag att den svenska röstskådespelaren mumlar i repliken, så att det faktiskt är otydligt huruvida ordet är SÄKER eller SÄKRAD!

Jag har nu ägnat alldeles för lång tid att undersöka vad olika källor anser om vad gamen säger :)
Här är resultatet:

-Den svenska textningen på SVT anger "Hon är SÄKER, gamla Bettan"
Källa: https://youtu.be/Zl5UFIBrew4?t=39

-Disney+ och SVT använder samma svenska dubbning, där det är otydligt vad gamen säger.

-Disney+:s svenska textning matchar inte alls den svenska dialogen och är lite förvirrande: "Gamla Bettan är säker!"

-Den engelska originalrepliken är "The safety's on Old Betsy!".

Min gissning/teori är att intentionen var att röstskådespelaren skulle säga "Hon är SÄKRAD gamla Bettan", men röstskådespelaren mumlade vid inspelningen och det blir otydligt. SVT:s textare har därefter gissat och skrivit in SÄKER.

Jag vågar dock hävda att citatet som blivit bevingat i Sverige är "Hon är SÄKER, gamla Bettan". Det kan man se på antalet googleträffar:

Hon är säkrad gamla Bettan: 2250 träffar på Google
Hon är säker gamla Bettan: 20300 träffar Google.

Så ca 10 gånger fler träffar med SÄKER, istället för SÄKRAD.

Här är ett blogginlägg i ämnet från 2008 från en person som anser att ordet är SÄKRAD:
http://storyamma.blogspot.com/2008/10/r-av-diskussion-r-ver.html

Som svar på av Torbjörn (ej verifierad)

Hej Torbjörn. Tack för en utförlig genomgång om Triggers uttryck, ett uttryck som jag hört som "hon är säkrad, gamla Bettan". Men som du säger så mumlas det lite i den gamla inspelningen. Jag kommer - Google-statistiken till trots - nog alltid att höra "hon är säkrad, gamla Bettan". Vi får göra en omröstning på vår Instagram så kan det ge mer statistik till det hela. 

Tack för att du lyssnar på oss, Torbjörn! 

Goa hälsningar
Adam

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.